In actie komen, dat is super spannend. Dan worden we onmiddellijk geconfronteerd met allerlei angsten in ons onderbewustzijn. ‘Ben ik wel goed genoeg, wat zal mén vinden, kan ik het wel, durf ik het wel, wat als ik faal, is het al wel perfect’?
En dat geldt ook voor jouw kind. Op zijn of haar manier denkt jouw kind ook al negatieve dingen over zichzelf.

Veelal heeft het te maken met dat het kind niet in zichzelf gelooft en bang is voor afwijzing.
Afwijzing van de wereld om ons heen. Angst voor specifieke mensen of zelfs voor mensen die we niet kennen. Duimpjes in de lucht of naar beneden of te weinig likes op social media kunnen al voor gevoelens van afwijzing zorgen.

Jouw kind is helemaal op jou gefocust als het klein is. Het is dus heel gevoelig voor jouw afwijzing of stimulans. En aangezien wij als ouders ook maar mensen zijn, zullen we allemaal wel eens een keertje mopperen of uitvallen terwijl we dat niet wilden.
Of, als wij hartstikke lief en motiverend zijn voor ons kind, krijgt het in de buitenwereld opmerkingen die voor onbewuste en belemmerende overtuigingen in zijn/haar onderbewustzijn zorgen.

Dat het kind bang voor afwijzing is, is niet zo gek.
De angst voor afwijzing ligt als het ware in ons DNA opgeslagen. In de oertijd konden we immers niet zonder een groep, dan gingen we dood. Werd je uit de grot gezet omdat je niet meer welkom was, dan was dat gelijk ook je doodvonnis.

We zijn ook niet gemaakt om alleen te zijn. Wij (van team Kip) kunnen misschien heel leuk schrijven, illustreren, meditaties of trainingen maken maar wij kunnen geen van allen een huis bouwen, koeien melken of de waterleiding repareren.

We hebben elkaar als mensen nodig en jouw kind heeft jou nodig.

We zijn supergevoelig voor uit de groep gezet worden.

Ons oerbrein of reptielenbrein reageert op dezelfde manier op een afwijzing als op het moment dat wij door een leeuw worden aangevallen: het reageert vol paniek en angst.

Als jouw kind afwijzing voelt dan doet dat zo'n pijn dat het dat gevoel zo snel mogelijk wil wegkrijgen. En dan gaat hij/zij (onbewust) maniertjes vinden om niet afgewezen te worden.

Daarom zijn het pesterige kind en het gepeste kind eigenlijk twee zijden van dezelfde medaille.
De pester voelt zich afgewezen en daardoor onzeker en hij/zij denkt (onbewust): ‘ik val maar aan voordat ze mij weer aanvallen’.
De gepeste voelt zich afgewezen en daardoor onzeker en hij/zij denkt:
(onbewust) "als ik mij op de achtergrond houd dan kunnen ze mij niet afwijzen".
De pester zal nooit een sterk kind pesten maar altijd kiezen voor het onzekere kind dat hoopt dat het niet opgemerkt wordt. Hij/zij is immers zelf eigenlijk heel bang.

Die manieren, die het kind onbewust heeft uitgevonden, neemt het mee als volwassene. En dan zie mensen die nog steeds aan het pleasen zijn, stoer doen of bluffen en doen alsof!
Het gevolg is dat veel volwassen mensen zich voortdurend angstig voelen. Bang dat iemand hen doorziet. 

Dat willen we toch niet voor onze kinderen?
Wij willen dat zij zich goed voelen, precies zoals ze zijn. Wij willen dat onze kinderen authentiek durven te zijn en zichzelf daarin sterk voelen.
Authentiek zijn betekent dat jij blij bent met wie je bent, dat je van jezelf houdt en doet wat jouw gelukkig maakt. Authentiek = Geloven dat je goed bent precies zoals je bent. 

 Jouw kind is hier op aarde om zijn/haar eigen pad te lopen. Om zijn/haar eigen ervaringen op te doen en te doen waar hij/zij echt gelukkig van wordt.
Om zijn of haar dromen waar te kunnen maken, zelfs als ze nog klein zijn, is het belangrijk dat jouw kind durft te doen. Dat hij/zij stappen durft te zetten, ergens op af durft te gaan en zichzelf durft uit te spreken.
Daarvoor moet jouw kind leren om allereerst naar zichzelf te gaan luisteren.

Als het kind dat doet, als het echt gaat voelen wat het zelf wil, ongeacht wat anderen ervan vinden, dan voelt zo'n kind het gevoel van geluk waar menig volwassene nog steeds naar op zoek is. Het kind zal ontspannen en rustig zijn gang gaan. Zorgeloos en blij zal het dan alles moeiteloos voor elkaar krijgen omdat het overal op af durft te stappen.
Moet je je voorstellen wat dit voor prachtige volwassenen worden!

Wij, volwassen mensen, moeten eerst alle oude overtuigingen eruit gooien, begrijpen hoe het werkt en onszelf als het ware herprogrammeren.
Maar met het totaal programma van Kip kan jouw kind dat nu al leren!

In de verhalen van van Kip, het haantje dat zich anders voelt, leert Kip dat als hij in zichzelf gelooft en dat als hij naar zichzelf gaat luisteren, dat dingen dan lukken. Hij merkt op hoe goed hij zich voelt als hij blij is met zichzelf. De bijbehorende geleide meditatie zorgt er moeiteloos voor dat jouw kind met andere, positieve ogen naar zichzelf gaat kijken.

Het leert spelenderwijs dat het naar zijn of haar eigen gevoel moet luisteren. De combinatie van het verhaal en de meditatie zorgt ervoor dat  jouw kind zelfvertrouwen zal ontwikkelen. Het kind leert om trots op zichzelf te zijn,  van zichzelf te houden en zichzelf waardevol te vinden.

Het onbekende is eng. Samen kan je het aan.

Tips voor je kind om meer in zichzelf te gaan geloven: 

  1. Iedere avond voordat je gaat slapen loop je met je kind de dag even na en kijk je of je die dag een stap hebt gezet die spannend was. Geef hem of haar dan een complimentje. Er is weinig zo eng als onzekere situaties, en als je vroeg leert dat je die aankan zal je altijd kunnen groeien. Dat is precies wat je kind hier leert!
  2. In plaats van te vragen "Hoe was school?" heb je hier wat leeukere alternatieven.
    -"Wat is het interessantste dat je hebt geleerd?"
    -"Wat is het grappigste dat vandaag is gebeurd?"
    -"Wat is het leukste spel wat je hebt gespeeld?"
    Je snapt het idee: Vraag naar specifieke positieve dingen.
  3. Ontdek de "Power Pose".
    Denk aan Superman, met zijn vuist vooruit aan het vliegen. Of aan een wijde stand met je handen op je heupen. Dit soort lichaamshoudingen spreken vertrouwen uit. En dat werkt ook weer op je brein. Oh, we staan in de sterke pose? Dan voelen we ons goed over onszelf!
    Help je kind zijn of haar Power Pose te ontdekken. Ze zijn vaak anders per persoon, maar meestal betekent het dat de borst vooruitgestoken wordt en een open lichaamshouding wordt aangenomen. Als je kind zich onzeker voelt, leer hem of haar dan die power pose aan te nemen. Dan voelen ze zich meteen weer beter!
Power Pose!

De prachtige beeldende verhalen van Kip en de transformerende geleide meditaties zorgen ervoor dat jouw kind op speelse en magische wijze helemaal op zichzelf kan gaan vertrouwen. Hij leert hoe hij de wet van de aantrekkingskracht kan gebruiken, leert van zichzelf te houden en hoe hij werkelijk voor zichzelf kan gaan staan.  

Maar wij kunnen dat niet zonder jou, de ouder!
Jij bent het belangrijkste. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Zonder jou zou Kip niet eens tot leven komen. Zonder jou zouden wij de levenslessen van Kip niet door kunnen geven. Zonder jou zou jouw kind niet eens van deze materie afweten. Zonder jou zijn wij nergens.
We doen het samen. En vanuit dezelfde drijfveer:

We willen de kinderen van nu een sterke, veilige en gelukkige basis in zichzelf meegeven, waardoor zij als gelukkige volwassenen keuzes maken die onze wereld mooier zullen maken. 

Als jij jouw kind ook wilt helpen om altijd te durven doen, zelfs wanneer ze bang en onzeker zijn? Zodat ze altijd de kracht hebben om nieuwe uitdagingen aan te gaan? Koop dan de boekjes & meditaties op:  https://demagischewereldvankip.nl/het-kip-product/


Liefdevolle Tok,
Team Kip

Ontvang al onze verhalen automatisch in je inbox!

Klik hier

Volg ons en mis nooit de nieuwste Kiptips!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram